KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 14-12-2023 21:24

Rizelilerin buzda yüzdüğü festivalin tarihi belli oldu

Rize’de bu yıl 8.'sinin yapılacağı Kış Yüzme Şenliği, 13-14 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Rizelilerin buzda yüzdüğü festivalin tarihi belli oldu

Rize’de her yıl yapılan Kış Yüzme Şenliğinin bu yıl 8’incisi gerçekleştirilecek. Şenlik bu yılda, bin 700 rakımda bulunan Galerdüzü’nde 13-14 Ocak 2024 tarihlerinde yapılacak. Farklı illerden Rize’ye gelecek olan yüzücüler şenliğin sloganı olan buz gibi sularda yüzdükten sonra sıcak çayı içerek ısınacaklar. Bu yıl daha kalabalık olacağı beklenen şenlik için geri sayım başladı.

 “Buz gibi suda yüzdüler, çay ile ısındılar”
Bu yıl 8’incisi düzenlenecek şenliğin isminden ötürü dikkat çektiğini ifade eden organizatör Hasan Önder, “Kış Yüzme Şenliği isminden de belli olduğu gibi çok farklı, dikkat çeken bir etkinlik. 8. düzenleyeceğimiz bir aktivite. Etkinliğe başlarken bölgenin turizm sezonu çok kısa ve turizme katkıda bulunmayı düşündük. Hatta buz gibi suda yüzdüler, çay ile ısındılar diye çayımızı milli içeceğimize katkı sağlasın istedik. Bildiğiniz gibi Rize doğa sporları merkezi. Turizm ile ilgili sadece yaz aylarında yabancı konuk çekiyor ama doğa sporları olabilecek bir potansiyele sahip. Bugün Fırtına Vadisi’nden, Ayder’e veya yaylalarımıza kadar on binin üzerinde yatak kapasitemiz var. İki ay gibi kısa sürede kullanılan o yatak kapasitesini farklı aktivitelerde insana sosyoekonomik hayatına dokunacak bir aktivite. Ocağın ortalarında Ayder tamamen boş şekilde devam ediyor. Ama sizin yapacağınız bir aktivite ile Kış Yüzme Şenliği ile bölgenin turizmine ekonomik hacmine katkı sağlıyorsunuz. İki gün kazandırıyorsunuz. Bu tür aktiviteler yapan, ekstrem sporlarla ilgilenen, kış kampçılığı, kış dağcılığı yapan dostlarımızı tekrardan Kaçkarların eteklerine çekmeyi hedeflediğimiz bir aktivite. Kış Yüzme Şenliği’ne geçen sene yurt dışından konuklarımız gelmişti bu yılda adeta uluslararası kimliğini kazanacak. Önceden gerçekleştirdiğimiz orman içindeki Galer alanı biraz daha büyüterek, farklı aktivitelerde katarak tulumun ezgileriyle, kemençenin ritmiyle, dumanı üstünde çay ile, kış ortamında kamp ateşi ya da çoban ateşiyle dostlarımız yaşamış oldukları stres ortamından uzaklaşmış olacaklar” diye konuştu.

 “Capcanlı bir şekilde hayata dönüyorsunuz”
Buz gibi suya bilinçsiz şekilde girmenin tehlikeli olabileceğini dile getiren Önder, “Buz gibi suya ilk girdiğinizdeki şoku atar atmaz kendinizi daha dinç hissediyorsunuz. Vücuttaki nefes alan o gözeneklerin açıldığını hissediyorsunuz. Negatif enerjiyi buzlu suya atarak capcanlı bir şekilde hayata dönüyorsunuz. Bunu kesinlikle tavsiye ederim. Ama bunu denerken mutlaka bir teknikle yapsınlar. Çünkü ana suya daldığınızda ciğerlerin daralmasına vesile olacaktır. Ana kanın çekilmesi sizi rahatsız edebilir veya kalp krizine neden olabilir. Doktor kontrolünde yapıyoruz. Bizim yaptığımız etkinliklerde mutlaka doktorumuz, önerilerimiz var. Suya dalma şeklinde değil hazırlık yaparak bunu yapılmasını öneriyoruz. Belki de karın üzerinde yuvarlanıp kartopu oynayıp o eğlenceli ortamdan sonra suya gireceğiz” dedi.

Tüm doğa tutkunlarını yapılacak olan şenliğe beklediğini söyleyen Önder, “Bütün dostlarımı sıra dışı diye adlandırılan, dünyanın gerçekten ekstrem sayılabilecek aktivitelerinden biri 13-14 Ocak 2024’te Galer düzünde bin 700 metre rakımında yapılacak olan aktiviteye özellikle doğa sever, doğaya tutkun olan, ekipmanı, donanımı olan, kış kampına katılan, kayak yapabilecek olan dostlarımızı bekliyoruz. Antalya biliyorsunuz deniz, kum, güneş olarak Türkiye’nin yüz akı, turizm lokomotifi. Ama Rize ve yakın komşularımız Kaçkarlar adeta doğa sporları merkezi. Geçenlerde spor çalıştayın da buna vurgu yapıldı. Kano dan raftingden serbest kayaktan inanılmaz aktivitelere bölgemizde yapma şansımız var. Bu vesile ile küçük dokunuşlarla bir hafta sonu veya hasta içi farklı aktiviteleri organize ederek bölge turizminin doğa sporlarıyla daha uzun vadeye yayılacağını ve turizm yatırımı yapan hemşerilerimizin ekonomilerine daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 

Ali MaşalacıAli Maşalacı