ÇEVRE
Giriş Tarihi : 31-07-2023 23:31

Rize'de köylülerin isyanı: 'Çekin elinizi!'

Rize Söğütlü ve Balıkçılar köylüleri, sahil yolunda Tüylüoğlu Enerji Şirketi tarafından kurulan şantiyenin yıkım kararına karşın kaldırılmamasını protesto etti; "Ellerini köylerimizden çekin.'

Rize'de köylülerin isyanı: 'Çekin elinizi!'

Rize merkeze bağlı Söğütlü ve Balıkçılar köylüleri, sahil yolunda Hazine arazisi üzerine Tüylüoğlu Enerji Şirketi tarafından kurulan ve 2022 yılında İl Özel İdaresi tarafından yıkım kararı verilen şantiyenin kaldırılmamasını şantiye önünde protesto etti.

'MAHKEMENİN YIKIM KARARI UYGULANMIYOR'
ANKA'da yer alan habere göre, Söğütlü Muhtar Azası Mehmet Bostan, mahkeme kararıyla birlikte şantiyenin hiçbir yasal dayanağı kalmadığını, sadece bazı yöneticilerin inisiyatifiyle kurulduğunu dile getirdi.Bostan şöyle konuştu, "Görünen o ki ne mahkeme kararı ne de bazı yöneticilerin bu konuda duyarsız ve taraflı olmaları bizi bugün buraya getirdi. Köyümüzün bu çirkin görüntüsünden kurtulup temiz ve nezih bir yer olması konusunda yöneticilerin ve karar mekanizmalarının tarih vermeden bir an önce bu alanı temizlemesi konusunda gerekenin yapılmasını, bir daha böyle çarpık bir şekilde olmaması için bu alanın köy tüzel kişiliğine tahsis edilmesini istiyoruz. Hiçbir hukuki dayanağınız yok, ellerinizi çekin köyümüzün üzerinden, bu alanını bize tahsis edin."

'YIKIM YAPTIKLARINI SÖYLÜYORLAR ALAN HALA İŞGAL ALTINDA'
Söğütlü Muhtarı Adem Bostan ise şöyle konuştu, "Söğütlü Muhtarı olarak yaptığımız yazılı ve sözlü görüşmelerde özel idarenin vermiş olduğu yıkım kararları kendilerini tebliğ edilmiş, kısmen ufak da olsa bir yıkım yapılmış fakat burada ilgili bürokratlarımızın taraflı düşündüklerini anlıyoruz. Bize ayrı söyleniyor karşı tarafa farklı bildiriliyor. Buradaki tapu malikleri herhangi bir düzenleme veya burada işgal edenlere herhangi bir tebliği yazısı veya sözlü hiçbir bilgilendirme yapmamıştır ve bu alan halen işgal altında. Burada kendi ellerimizle diktiğimiz ağaçlarımız bunların malzemelerinin dökümlerinden dolayı kırılmış veya kesilmiş.

Sayın Cumhurbaşkanımızın sahillerimizde çirkin yapılaşmalara ve sanayi tipi yapılaşmalara müsaade etmeyeceği beyanı var. Bugünden sonra, herhangi fiili bir şey olmazsa sonra biz konuyu gerekirse Cumhurbaşkanımıza taşıyacağız."

'HER TARAFI SAHİPLENDİLER BU NE BİÇİM ADALET' 
Bir kadın, ana yola yakın giderken şantiyede bulundurulan köpeğin kendisine havlamasından dolayı kaza geçirdiğini belirterek, "Burada köpek vardı köpek bana havladı bende düştüm ve arabadan zor kurtardım kendimi" dedi.

Köylülerden biri ise, şantiyedekilerin kendileriyle sürekli kavga ettiklerini belirterek, "Bizimle hep kavga ediyorlar babasının malı gibi tapuladılar buraları. Bu köyün sahibi onlar mı yahu! Sahilimizi de sahiplendiler, her tarafı sahiplendiler her gün kavga gürültü mü edeceğiz burada. Bu ne biçim adalet" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Ali MaşalacıAli Maşalacı