SAĞLIK
Giriş Tarihi : 17-08-2022 14:38

Rize İl Sağlık Müdürlüğü Andon Ilıca Suyuna Karşı Uyardı

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, olması gerekenden 27 kat fazla arseniğin çıktığı Andon Ilıca Suyunun içilmesinin sağlık açısından sakıncalı olduğunu bildirerek, ılıca suyunda belirli periyotlarda yeniden analizlerin yapılacağını kaydetti.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü Andon Ilıca Suyuna Karşı Uyardı

Rize'de yıllardır şifalı diye içilen Andon ılıca suyunun arsenik oranı Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) içme suyunda izin verdiği arsenik sınır ölçüsünden 27 kat fazla çıktı. DSÖ’nün içme suyunda izin verdiği arsenik sınır ölçüsü 10 mikrogram/litre iken Andon ılıca suyunda arsenik oranı 27 kat fazla 273,43 mikrogram/litre olarak ölçüldü. İçme suyundan adeta zehir aktığının tespit edilmesi üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından suyun yanına kullanılmaması gerektiğine dair uyarı levhası asıldı.

Konu hakkında Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Bu sebeple ilgili kurumlarımız ivedilikle bilgilendirilmiş, akabinde de vatandaşımızın suyu kullanmaya devam etmesi üzerine suyun içilmesinin sağlık açısından uygun olmadığını belirtir yazının ilgili yere asılmasına gerek duyulmuştur. Halkımızın rağbet ettiği söz konusu suyumuz ile ilgili yine belli periyotlarla yeniden tahlil ve tetkikler yapılacak olup, düzelmesi durumunda halkımızın bilgilendirecektir” ifadelerine yer verildi.

Rize Belediyesi tarafından içme suyu olarak kullanılan Andon Şebeke suyunda ise sağlık açısından herhangi bir olumsuzluğa neden olacak hiçbir belirtiye rastlanılmadığına vurgu yapılan açıklamada, “İlimiz genelinde nüfusun büyük bir çoğunluğu tarafından içme suyu olarak kullanılan Andon şebeke suyu ile ilgili ise herhangi bir sıkıntı olmayıp, düzenli tetkikleri yapılmakta ve güvenle içilebilir durumdadır. İçinde bulunduğumuz mevsimin özelliklerinden de dolayı özellikle köylerimizde kullanılan arıtılmayan, klorlanmayan düzensiz suların bakımlarının çok iyi takip edilmesi, özellikle ve özelikle depo temizliklerinin sıklıkla yapılmasının çok büyük önem arz ettiğini bir kez daha ivedilikle hatırlatmak isteriz” denildi.

Ali MaşalacıAli Maşalacı