EKONOMİ
Giriş Tarihi : 22-11-2023 00:00   Güncelleme : 22-11-2023 00:01

Palamut görülmüyor, hamsi yüzleri güldürüyor! Peki Hamsi nasıl tuzlanır?

Beklenenin aksine bu yıl palamut değil hamsi bol oldu ve Rizelilerin tuzlama telaşı başladı.

Palamut görülmüyor, hamsi yüzleri güldürüyor! Peki Hamsi nasıl tuzlanır?

Karadeniz yüksek kesimlerinde kar yağışının etkili olması denizin soğumasına ve balığın artmasına neden olunca balıkçıların yüzü güldü. Beklenen palamut henüz boy göstermese de Rize’nin Pazar ilçesinden denize çıkan usta balıkçılar geriye kasa kasa hamsilerle döndü. Fiyatı 30 TL ile 45 TL arasında değişkenlik gösteren hamsi sofraları şenlendirdi, vatandaşların ise yüzünü güldürdü.

Tuzlama başladı
Rize’nin damaklarda tat bırakan hamsili lezzetleri de hamsinin bol olmasıyla hatırlara geldi. Vatandaşlar fiyatı düştükçe hamsiye kasa kasa rağbet göstermeye başladı. Hamsikoli, hamsikuşi gibi bir çok lezzetin kış aylarından yaz aylarına taşınması için hamsi tuzlama işlemleri de başladı.

Hamsi nasıl tuzlanır?
Hamsiler öncelikle yemeye hazırlanıyormuş gibi güzelce temizlenir. Ardından iyice yıkanarak kandan ve atıklarından arındırılır. Uzun bir süre süzgeç aracılığı ile süzdürülen hamsiler bu kez tuzlamanın yapılacağı ve hava almayacak kabın içerisine dizilmeye başlanır. 2 sıra hamsi dizildikten sonra kalın tuz serpilerek yeniden 2 sıra hamsi dizilir ve bu işlem size bağlı olarak istediğiniz kadar tekrarlanır.
 

Ali MaşalacıAli Maşalacı