GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-10-2023 15:10

Özel plaka nasıl alınır?

Özel plaka nasıl alınır?

Arabalar ve motorlar için özel plaka alımı için iki farklı yöntem vardır. İlk yöntem şöyle, eğer istenilen plaka bir kişide bulunuyorsa noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alınabilir. İkinci yöntem ise, plakanın bir sahibi yoksa trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkililer ile iletişime geçerek özel plaka alınabilir. Burada ise ilgili kişiden plakaya karşın resmi olarak belirlenen tutarda bir bağış yapılması gerekir.

İlk olarak Emniyet Müdürlüğünden veya siteden plaka durumunu sorgulama yapılır. Sorgulamanın ardından ilgili birimler tarafından belirlenen ücret ödenerek makbuz alınmalıdır. Daha sonrasında eğer mevcut bir plaka varsa eski plaka notere makbuz ile teslim edilir. Noter işlemlerinin ardından alınan belgelerle beraber sonraki adres Şoförler ve Otomobilciler Esnaf odası olur. Yaklaşık olarak 1 saat içerisinde plaka size teslim edilmektedir. Özel plaka almak için şahıslardan kimlik belgesi istenirken firmalardan da son 6 ay içerisindeki faaliyet belgesi ve imza sirküleri talep edilmektedir. Eğer plaka eski plaka ile değişecek ise notere eski plaka sökülerek götürülmelidir.

Özel plaka vergisi nedir?
Yapılan resmi kökenli özelleştirmeler standartların dışında vergilere tabi tutulmaktadır. Standart olarak uygulanan ile göre vergi miktarı özel plakalarda geçerli değildir. Özel plaka vergisinde öncelikli kıstas plaka sahibin gelirine göre hesaplanır ve yılda iki defa ödenmektedir. Bu sebeple özel plaka içi net bir ücret bulunmamaktadır. Genel olarak karşılaşılan miktarlar ise 10.000 TL ile 20.000 TL arasındadır.

Ali MaşalacıAli Maşalacı