EKONOMİ
Giriş Tarihi : 04-11-2023 16:54

Gayrimenkulde bireysel ilan verenler piyasanın dengesini bozuyor

Rize’de emlak danışmanlığı yapan Selamet Paliç, Gayrimenkulde bireysel ilan verenler piyasanın dengesini bozduğunu söyledi.

Gayrimenkulde bireysel ilan verenler piyasanın dengesini bozuyor

Ülke genelinde sorun haline gelen kira artışları vatandaşları canından bezdirdi. Özellikle bireysel olarak internet platformlarını kullanan vatandaşlar ve bazı emlakçıların ev sahiplerini kira konusunda yanlış yönlendirmelerde bulunmasından ötürü emlak piyasasındaki dengeyi bozuyor. Rize’de bulunan emlak danışmanı Selamet Paliç’de, bireysel ilanlara düzenlenme getirilmesi gerektiğini ifade etti. Devlet de emlak piyasasında dengeyi bozan kira artışlarına önlem almak için çalışmalara başladı.

“Bireysel ilanlara düzenleme getirilmesi lazım”
Piyasa analizinin sektörde sorun haline gelmeye başladığını ve bu duruma çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Emlak Danışmanı Selamet Paliç “Piyasa geneline bakınca tüm Türkiye’de bir durgunluk var. Bu durgunluk Eylül ayı itibariyle bir düşüş yaşadı. Değişik fiyat algıları var. Fiyat algılarını özellikle bozanlar bireysel ilan verenler oluyor. Bireysel ilanlara düzenleme getirilmesi lazım. Bir ilanda bir gayrimenkule devam vereceğimiz zaman müşteri algısı hemen değişiyor. Başka bir firma bu fiyatı istiyor diyor. İstiyor olabilir ama esas fiyat o değil. Bu yüzden piyasa analizi bizim sektörde sorun haline gelmeye başladı. Buna bir çözüm bulmaları lazım” ifadelerini kullandı.

“Değer verileceği zaman internet sitelerindeki fiyatları kontrol edip ona göre bir fiyat biçiyorlar”
Bireysel olarak ilan veren vatandaşlar internet sitelerinde gördükleri fiyatlardan yola çıkarak gayrimenkul ilana koyduklarını söyleyen Paliç, “Son zamanda herkes emlak piyasasına girmeye başladı. Uzun süreli ve sağlıklı olmamasından ötürü son bulacaklar. Biz bu işin vergisini veriyoruz, bu işe gönül vermişiz ama inanlar bunu çıkış noktası olarak görüyorlar. Sektörü çok hafife alıyorlar fakat hafife alınacak bir sektör değil. Bireysel ilan verenler fiyat algını bozanlardır. Bilinçsiz bir fiyat yazıyorlar. Değer verileceği zaman internet sitelerindeki fiyatları kontrol edip ona göre bir fiyat biçiyorlar. Hal bu ki öyle bir değer yok. Satmak istemediği halde böyle bir fiyat yazıp ne olacak diye bekleyen var. Böyle bir şey olmaması. Piyasa dengesi bozuluyor. Emlak hizmeti veren iyi bir firmalar bu konuyu bertaraf ediyor. Biz müşteriye fiyat verirken gün emsal değeri, gerçekten satış yemiş, eksper satış değer firmalarıyla da istişare ederek müşteriye doğru fiyat veriyoruz.  Hangi fiyattan ilan girilip girilmeyeceğini müşteriye iletiyoruz” diye konuştu.

Ali MaşalacıAli Maşalacı