EKONOMİ
Giriş Tarihi : 24-07-2023 10:16   Güncelleme : 24-07-2023 11:33

Finansal hizmetler güven endeksi Temmuz’da yükseldi

2023 yılı Temmuz ayında FHGE, bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 162,3 seviyesinde gerçekleşti.

Finansal hizmetler güven endeksi Temmuz’da yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Temmuz ayı Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi’ni (FHGE) açıkladı.

Finansal sektörde faaliyet gösteren 143 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre Temmuz ayında FHGE, bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 162,3 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE’yi artış yönünde etkilediği, son üç aydaki hizmetlere olan talebin ise FHGE’yi azalış yönünde etkilediği görüldü.

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla güçlendiği gözlendi. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir miktar zayıfladığı, gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentilerin ise güçlendiği görüldü.

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son üç aydaki istihdamda azalış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, gelecek üç aydaki istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir miktar güçlendiği gözlendi.

Ali MaşalacıAli Maşalacı