SİYASET
Giriş Tarihi : 11-01-2025 20:32

CHP Rize'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kırmızı kart

CHP Rize'de düzenlediği eylemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafına dönerek kırmızı kart gösterdi.

CHP Rize'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kırmızı kart


Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) ekonomik politikalarını ve memura, emekliye ve asgari ücretliye yapılan zamma tepki göstermek isteyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanlığı tarafından basın açıklaması düzenlendi. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen eylemde önceden hazırlanmış kırmızı kartlar vatandaşlara dağıtıldı. Rize İl Özel İdaresi ek binası üzerine basılı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafına dönen kalabalık, ellerindeki kırmızı kartı Erdoğan’ın fotoğrafına gösterdi.

Sözlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘pahalı ürün satanları boykot edin’ çağrısına değinerek başlayan CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz “Sayın Cumhurbaşkanı vatandaşlara çağrı yaparak marketlerdeki yüksek fiyatları boykot edin dedi. Bizde sayın cumhurbaşkanının boykot çağrısına uyararak market raflarının pahalanmasına, manavlardaki meyvelerin, sebzelerin, kasaplardaki etlerin, fırındaki ekmeklerin pahalı olmasına, insanların aç ve işsiz dolaşmasına, çalışanların ve emeklilerin açlık sınırının altında yaşamasına neden olan ve onları yoksulluğa mahkûm eden AKP’yi ve sarayın politikalarını boykot etmek için bugün burada toplandık” ifadelerini kullandı.

Katılımcıları öncesinde hazırlanmış kırmızı kartları göstermeye davet eden Deniz “Bu koşullar altında yaşamaya mahkum eden politikaların tek sorumlusu olarak AKP iktidarına kırmızı kartlarımızı göstermeye çağırıyorum. Kırmızı kart AKP’nin politikalarını artık kabul etmediğimizi, geçim yoksa seçim istediğimizi göstermenin yollarından biridir. Artık bulunduğumuz her yerden kırmızı kartlarımızı göstereceğiz. Ve diyeceğiz ki, yeter artık; geçim yoksa seçim var. Bir an önce seçime gidin ve yönetimi devredin… AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında asgari ücret 184 TL iken ortalama işçi emekli aylığı 276 TL. Yani emekli aylığı asgari ücretin 1.5 katı kadarıydı. 2025 yılında ise asgari ücret 22.104 TL işçi emekli aylığı 14469 TL oldu. Yani 22 yıllık AKP iktidarında emekli aylığı artık asgari ücretin yüzde 65’i kadarı oldu. 22 yılda asgari ücret 120 kat artmışken emekli aylığı ise 52 kat artmış. Bugün ülkemizde açlık sınırı 23.256 yoksulluk sınırı 71.048 TL” şeklinde konuştu.

İl Başkanı Deniz konuşmasının devamında “AKP’nin 22 yılda uygulamış olduğu politikalar sonucunda 32 Avrupa ülkesi arasında emekli maaşlarının en düşük olduğu 2’inci ülke olduk. 2012-2021 yılları arasında Avrupa emekli ücretleri 7 kat artarken ülkemizde emekli ücretleri Euro bazında yüzde 34 oranında düştü. Hatırlayalım.  Bir ara çok duyuyorduk Avrupa bizi kıskanıyor diye. Cumhurbaşkanı kendi ücretine yüzde 30 zam yaparak maaşını 183 bin TL’den 238 bine çıkartmış sarayın bütçesine yüzde 38 zam yapılarak 12 milyar 283 milyon TL’de 16 milyar 900 milyon TL ye çıkarılmış… Yani 2024 yılında günde 33 milyon 650 bin TL harcayan saray 2025 yılında günde 46.301.000 TL harcayacak sarayın 1 aylık maliyeti 90 bin işçinin emekli aylığına eşit. Kapatın sarayı emeklilere çalışanlara çiftçilere daha çok para verin. Sayın cumhurbaşkanı ne ev kirası ödüyor ne elektrik parası ödüyor. Ama emekliler ödüyor. Sizler bizler ödüyoruz. Buradan çağrıda bulunuyoruz. Sayın cumhurbaşkanınındın sarayda oturma kirası alınsın. Sarayın elektrik faturalarını ödesin.

Rize’de 11 Ocak’ta ekmek fiyatlara 8.5 TL’den 10 TL’ye çıkmış Temmuz ayında da 10 TL’den 12.50 TL ye çıkmıştı. Yani ekmek fiyatları 2024 yılında % 47 artmıştı. Şimdi yeni gelecek olan zamlarla bu rakam 15 TL’ye çıkacak. Şunu çok açıkça söyleyelim ekmek fiyatlarını artışı fırıncılarımızın suçu değildir. Ekmek fiyatlarının artışının nedeni AKP ve saraydır. Tüm emeklilerimizi çalışanlarımızı memurlarımızı işçilerimizi açlığa ve yoksulluğa mahkum eden AKP hükümeti ve saraydır. Gençlerimizi işsizliğe mahkum eden AKP ve saraydır. Emeklileri, asgari ücretle çalışanları, işçileri, memurları, çiftçileri tüm vatandaşlarımızı açlığa mahkum eden AKP ve saray hükümetine artık yeter diyoruz. Artık size kırmızı kart diyoruz. Artık yeter geçimi sağlayamıyorsunuz seçime gidin diyoruz.

Emekliyi sefalet ücretine mahkum edenlere, 14 bin 500 lira diyenlere kırmızı kart…
Kendi ücretine yüzde 30, sarayın bütçesine yüzde 38, vergilere yüzde 47 zam yapanlara, asgari ücreti 30 bin TL yapmayanlar, emekli maaşlarını en az asgari ücret seviyesine çıkarmayanlara kırmızı kart diyoruz. Çay üreticisine hak ettiği ücreti vermeyenlere, ÇAYKUR’da mevsimlik çalışan işçilerin kadro sorununu çözmeyenlere kırmızı kart diyoruz. Çay kanununu çıkarmayanlara kırmızı kart diyoruz. Geçim yoksa seçim var. Siz erken seçime hemen seçime gidene kadar her yerden size kırmızı kart çıkartacağız.
Kırmızı kart halkımızın değişim talebinin daha iyi yaşama talebinin özgürlük talebinin demokrasi talebinin ve adalet talebinin simgesi olacak. Hemen seçim… Rize’den AKP emeklileri, tüm çalışanları, çiftçileri ve tüm vatandaşlarımızı açlık ve yoksulluğa iten politikalarına Rize’den kırmızı kart çıkarıyoruz.
Ya bir gidin… Darlanduk... Bezduk…
Her zaman olduğu gibi basın açıklamalarımıza ilçelerimizden devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 

Baş editörBaş editör

hfehmidemir