SİYASET
Giriş Tarihi : 06-10-2023 16:41   Güncelleme : 16-10-2023 18:08

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den Rize'de 'ÇAYKUR Çayı fiyat ayarı'

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Derepazarı ilçesinde yaptığı ziyaretler kapsamında girdiği 3 markette de ÇAYKUR’un yarım kiloluk aynı ürünün fiyatının birbirinden farklı olmasına tepki göstererek “Vatandaşlar bu fiyat istikrarsızlığından şikayetçi. En azından aynı ilçede, aynı ilde fiyat aynı olsun” ifadelerini kullandı.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'den Rize'de 'ÇAYKUR Çayı fiyat ayarı'

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, bir dizi ziyaret ve program kapsamında Rize’nin Derepazarı ilçesine geldi. İlk olarak Derepazarı Belediyesi’ni ziyaret eden Genel Başkan Destici, Sohtorik camiinde kıldığı Cuma Namazı’nın ardından esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Girdiği çay ocağında çay üreticileri ile sohbet eden Destici, çay üretiminin sorunlarını ve çözüm yollarını dinledi. Ardından esnaf ziyaretleri kapsamında markete giren Destici, ÇAYKUR’a ait yarım kiloluk çay paketinin fiyatını görünce işletmeciyle arasında ilginç diyalog yaşandı.

“Sen market mi açacaksın, piyasa araştırması mı yapıyorsun”
İlk girdiği işletmede aynı paket çayın 88 TL olduğunu ifade eden Destici “Kapıda Tarım Kredi Kooperatifi yazısı var sende çay 92.50 TL. Diğer marketten ucuz olması gerekirken daha pahalı. İnsanlar yazıyı görüp burası daha ucuz diye sana gelir” diyerek tepki gösterdi. İşletme sahibinin “Tarım Kredi Kooperatifi ürünleri farklıdır” sözlerine de cevap veren Destici “Tarım Kredi Kooperatifi ürünleri toplu alır ve marketlerine dağıtır. O nedenle zaten ucuzdur. Burada senin bu çayı diğer marketten daha ucuza vermen gerekiyor” şeklinde konuştu. Derepazarı Belediye Başkanı Selim Metin’in ise “Sayın Genel Başkanım sen market mi açacaksın, piyasa araştırması mı yapıyorsun” ifadelerine Destici “Ben eskiden marketçiydim” diyerek cevap verdi.

“Rize ile Ankara’yı, Sakarya’yı, İzmir’i karşılaştırsak acaba karşımıza ne çıkacak”
Ardından ilçedeki bir başka markete giren Destici, aynı çayın 95 TL olduğunu görünce bu kez “Burası en pahalısı. Bir dükkana girdik 88, diğer dükkanda 92.50, burada 95 TL” dedi. Belediye Başkanı Selim Metin ise Genel başkan Destici’ye “Yeni ürün ama yeni fiyatlar işte” demesinin üzerine “Yeni fiyat da hepsi yeni, hepsi aynı marka, hepsi ÇAYKUR” cevabını aldı. Destici ilçede değişen fiyat skalasına dikkat çekmek isteyerek “200 metre kare içerisinde çay fiyatı bu kadar değişir mi? Birde Ankara ile Rize’yi karşılaştırsak, Rize ile Sakarya’yı, İzmir’i karşılaştırsak acaba karşımıza ne çıkacak. Vatandaşında zaten şikayet ettiği bu fiyat istikrarsızlığı. Vatandaş diyor ki bu ÇAYKUR ise, aynı ise, en azından aynı ilçede, aynı ilde aynı fiyat olsun. Burası küçük yer, belki vatandaş bütün marketleri geziyor araştırıyor olabilir de her yârde araştırma şansı olmaz” şeklinde konuştu.

“Destekleme en az kilogram başına 1 TL olması lazım”
Girdiği çay ocağında vatandaşlarla çay içtikten sonra, yaş çay taban fiyatına ek olarak verilen 30 kuruşluk desteklemenin 1 TL’ye çıkması gerektiğini savunan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yaptığı açıklamada “Özellikle gübre ve mazot desteğini ÇKS kaydı olmadığı için çoğu üreticimiz alamıyor. Bunların bir çözüme kavuşturulması lazımdır. Çaya verilen destek 30 kuruşa çıktı ama bize göre bu yeterli değil. Buğdaya verildiği gibi en az kilogram başına 1 TL’ye kadar bu desteğin yükseltilmesi lazım” dedi.

“Burada her toplanma döneminde yeni bir fiyat açıklanması gerekiyor”
Yaş çay taban fiyatının 3 sürgünde de ayrı açıklanması gerektiğini kaydeden Destici “Burada çay 3 sürgünde toplanıyor. Her toplandığında arada fark oluyor. Bize göre burada her toplanma döneminde yeni bir fiyat açıklanması gerekiyor. Nasıl ki ÇAYKUR enflasyona göre artan maliyetlere göre birkaç ayda tüketiciye sunduğu çayların fiyatlarını arttırıyorsa aldığı yaş çayın fiyatını da her sürümde ayrı olarak açıklamalı.  Bu son sürümde de üreticimizin 13-14 TL gibi haklı bir talebi var. Biz Büyük Birlik Partisi Olarak (BBP) bu talebin karşılanmasını arzu ettiğimizi Derepazarı’ndan ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ali MaşalacıAli Maşalacı