EKONOMİ
Giriş Tarihi : 05-03-2024 21:05   Güncelleme : 12-03-2024 22:38

Anzer balına rakip çıktı

Rize'nin dünyaca ünlü coğrafi işaretli Anzer Balı’nın yeni rakibi VIP çiçek balı oldu.

Anzer balına rakip çıktı

Kaçkar dağlarında yetişen VIP çiçek balı dünyaca ünlü Anzer Balı ile yarışıyor. İkizdere ilçesinde yetişen Anzer balının Prolin değeri bin 335 iken VIP çiçek balınınki ise bin 475 olarak hesaplandı. Kaçkar dağlarının zirvesinde yaklaşık 2 bin 240 çiçek florasından oluşan ve endemik bitkilerden üretimi gerçekleştirilen ballar, Ege Üniversitesinde tahlilden geçerek VIP çiçek balı olup olmadığı ortaya çıkıyor. VIP çiçek balı olarak onaylanan balın bir kilogramı 14 bin TL’den alıcı buluyor.

“450 gramlık kavanozlarla 6 bin TL'ye mağazalarda satılıyor”

VIP çiçek balının promil değerinin dünyada ki birçok baldan daha yüksek olduğuna vurgu yapan Eren Kut, “VIP balımız Kaçkarlardan gelen doğal bir lezzet. Kaçkarlarda 3 bin metre üzerinde yetişen çiçeklerden oluşan bir değer. Prolin değerleri balımızın en üst seviyede çıktı. Yaklaşık bin 475’e ulaşan prolin değerlerine sahip. Balı ayrı tutuyoruz. Dünyada bu bal değerlerini vermiş olduğu değerde çok fazla bal türü yok. Nadide bir bal. Bölgemizde yetişiyor. Yaklaşık 2 bin 240 çiçek florasından oluşan çok değerli bir bal. O yüzden premium balımız VIP bal diyoruz. 450 gramlık kavanozlarla 6 bin TL'ye mağazalarda satılıyor” şeklinde konuştu.

“Dünyada bizim bölgemizin ballarını yaklaşabilen bu değerleri verebilen gerçekten az”

Dünyada Rize’de ki balların kalitesine ulaşabilen az bal olduğunu ifade eden Kut, “İksir balımız propolis, polen, arı sütü ve çok değerli bir baldan oluşuyor. Çok güçlü bir antioksidan kaynağı. Hücre yenileme özelliği var. Birçok hastalarımız doktor kontrolünde kullanabiliyorlar. Biz de şifa olması maksadıyla birçok hastamız öneriyoruz. Özellikle Dubai Fuarı'nda da karşılaştırdık. İspanyol, Fransız, Morocco, Brezilya, Hindistan ballarına baktığımızda gerçekten biz bu işi Türkiye'de, Rize bölgesinde çok iyi, çok kaliteli, çok doğal, çok hassas, nitelikli olarak yaptığımızı bir kez daha gördük. Dünyada bizim bölgemizin ballarını yaklaşabilen bu değerleri verebilen gerçekten az. Ballarımız şekersiz olacak, doğal olacak bitki florası arası yüksek olacak, endemik bitkiler bulunacak. Doğal olacak. Çok fazla bal yok diyebiliriz. VIP balımız da dünyada ilk beşe gönül rahatlığıyla giriyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Anzer Balından daha değerli bir bal”

Anzer Balından daha kaliteli bir bal olduğunu söyleyen Kut, “VIP balımız Kaçkarlar'dan gelen bir lezzet. Kaçkarlar Rize'nin birçok alanını kapsayabiliyor. Rakım 3 bin, 3 bin 500, 3 bin 900’den zirveye kadar oluşan çiçeklerden oluşan bir lezzet. Bunu üreten müstahsilimiz bize balı getiriyor. Biz bu balı Ege Üniversitesi'nde teste gönderiyoruz. Prolin değerlerinin yüksek çıkması gerekiyor. En yüksek değerlere çıkan bin 400, bin 450 değerlerinden de daha fazla prolin değerine ulaşan ballarımızı VIP statüsüne alıyoruz. VIP, balı diye Türkiye'nin birçok yerine gönderiyoruz. Prolin değeri aslında ne kadar yüksek olursa balın o kadar çok daha fazla çiçekten, endemik bitkiden, bitki türevlerinden elde edildiğini ve prolin değerlerini çok daha yükselttiğini gösteren bir değer. Anzer Balımız İkizdere bölgesinde yetişen bitkilerden oluşan, endemik bitki oranının yüksek olduğu bir bal. VIP balımızda da endemik bitki oldukça yüksek. Birbirine kıyaslayacak olursak VIP balımızın prolin değerleri fazla ve bitki çeşitleri daha fazla olduğu için de Anzer Balından daha değerli bir bal diyebiliriz” dedi.

Ali MaşalacıAli Maşalacı