Rizeli organik çay üreticileri organik olamayan çay için dekar başına 750 kilogram kota açıklamasına rağmen organik çayda dekar başına 500 kilogram sınırlaması getirilmesine tepki göstermişti. 3. sürgünde 500 kilogram kota uygulamasının kabul edilemez olduğunu ifade eden üreticiler Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) tepki göstermişti.
ÇAYKUR’da vatandaşların tepkisine konu olan organik çayda 3. Sürgünde dekar başına 500 kilogram kota uygulanacağını doğrulayan bir açıklama yaptı ancak yapılan haberlerde de konunun aynı işlenmesine rağmen ‘Yanıltıcı bilgi’ olduğunu iddia etti.
Söz konusu haberde üreticilerin konvansiyonel üreticilere 750 kilogram kota açıklamasına rağmen organik üreticilere 500 kilogram sınırlaması getirince organik çay üreticilerinin tepkisine neden olduğuna yer verilmişti. ÇAYKUR da bu rakamları doğrulayarak “2024 yılı 2. sürgünü yaş çay alım sürecinde yaşamış olduğumuz tüm yoğunluğa rağmen, siz değerli üreticilerimizi korumak ve alın teri olan ürünlerinizi garanti altına alabilmek adına, tarihimizde ilk kez 3. sürgünde konvansiyonel çayda kotayı dekar başına 600 kg’dan 750 kg’a, organik çayda ise dekar başına 400 kg’dan 500 kg’a çıkarmış bulunmaktayız” ifadelerinin yer aldığı bir açıklama yaptı.
Haber ile açıklamanın aynı olmasına rağmen bilgilerin yanıltıcı olduğunun altının çizildiği açıklamada “Ancak bazı basın kaynaklarında ve bunlara bağlı kimi hesaplardan bu konu ile alakalı bizim paylaşımımız olmayan ve yanıltıcı şekilde bilgi paylaşıldığı gözlemlenmiştir. Söz konusu paylaşımlara itibar edilmemesi ve bu konularla alakalı olarak yalnızca Kurumumuz tarafından yapılan resmi açıklamaların dikkate alınması hususunu bilgilerinize sunarız” ifadelerine yer verildi.
Organik üretici ile ÇAYKUR arasında sözleşme var
Öte yandan organik çay üretimine geçiş sürecinde çay üreticileri ile ÇAYKUR arsında bir sözleşme imzalandı. İmzalanan sözleşmede ÇAYKUR’un kota uygulaması koymadan üreticiden bütün çayı alacağı taahhüt edilerek “Üretici üretmiş olduğu organik yaş çay ürününün tamamını ÇAYKUR’a satar” maddesine yer verilmişti. Maddenin devamında ise üreticinin organik çayı ÇAYKUR’dan başka bir firmaya satması halinde sözleşmenin iptal edilerek kurum tarafından yapılan tüm masrafların üreticiden tahsil edileceği beyan edilerek “Sözleşme devam ettiği sürece başka bir firmaya yaş çay ürünü satamaz, başka bir firma ile de sözleşme imzalayamaz. Aksi taktirde ÇAYKUR iş bu sözleşmeyi feshederek bu işle ilgili olarak üreticiye yapılan tüm masrafları geriye tahsil eder” ifadelerine yer verilmişti.